Een omheining in keteldruk geïmpregneerd hout: stevigheid plus schoonheidEen omheining in keteldruk geïmpregneerd hout: stevigheid plus schoonheidEen omheining in keteldruk geïmpregneerd hout: stevigheid plus schoonheidEen omheining in keteldruk geïmpregneerd hout: stevigheid plus schoonheidEen omheining in keteldruk geïmpregneerd hout: stevigheid plus schoonheidEen omheining in keteldruk geïmpregneerd hout: stevigheid plus schoonheidEen omheining in keteldruk geïmpregneerd hout: stevigheid plus schoonheidEen omheining in keteldruk geïmpregneerd hout: stevigheid plus schoonheid

Een omheining in keteldruk geïmpregneerd hout: stevigheid plus schoonheid

Omheiningen in keteldruk geïmpregneerd hout overtuigen door hun uitzonderlijk lange levensduur. Ze zijn duurzaam beschermd tegen agressieve biologische invloeden zoals insecten en schimmels. Naargelang de aangebrachte behandeling kan de levensduur van deze omheiningen oplopen tot 10 jaar.

Waarom een omheining in autoclaafhout?

Hout vereist bescherming. Vooral wanneer het constant wordt blootgesteld aan slechte weersomstandigheden of in permanent contact staat met de grond (en dus met water of vorst). Lokale soorten zoals de spar worden in het bijzonder blootgesteld aan agressieve biologische invloeden en zijn gevoelig voor de weersomstandigheden. Door een afsluiting te behandelen in de autoclaaf, is het mogelijk het hout duurzaam te beschermen.

Elk hout bestaat uit een hard gedeelte en een gedeelte in spinthout, dat veel zachter is. Dit gedeelte kan je impregneren. Het spinthoutgedeelte varieert naargelang de soort. Daarom worden sommige soorten dieper geïmpregneerd dan andere.

Autoclaafbehandeling: wat is het?

De houtstructuur kan worden vergeleken met een spons. Die bestaat uit cellen, namelijk holtes en wanden. Door het hout te impregneren, behandel je de wand met een beschermend product dat de aantasting van schimmels en insecten verhindert.

In tegenstelling tot onderdompeling kan je met een keteldrukimpregnatie in de diepte werken door het hout te behandelen met de vacuüm- en onderdrukmethode. Voor een zoutimpregnering wordt het hout in de machine geplaatst die vervolgens vacuüm wordt getrokken. Hiermee verwijder je het oppervlakkige vocht uit het hout en open je de poriën (zoals je een spons uitwringt met de hand). Vervolgens wordt het impregneerproduct geïnjecteerd in de autoclaaf en wordt de druk geleidelijk verhoogd. Het product dringt onder hoge druk in het spinthout. Het hout neemt vervolgens zijn oorspronkelijke vorm aan (zoals de spons wanneer je deze loslaat). Hierna volgt een laatste vacuümfase om vlekken op het houtoppervlak te verwijderen, om het hout sneller te drogen en om het overtollige product te verwijderen.

Na een fixatieperiode van 24 uur is het hout duurzaam beschermd tegen insecten, schimmels en verrotting, zelfs wanneer het in constant contact met de grond of water staat.

Hoe de effectiviteit van een autoclaafbehandeling verbeteren?

Niet alle zoutbehandelingen in de autoclaaf zijn dezelfde. Verschillende factoren hebben een direct effect op de kwaliteit en effectiviteit van de behandeling:

  • de concentratie van het impregneerproduct: de concentratie van het product moet overeenkomen met de aanbevelingen van de fabrikant. Een lagere concentratie van enkele tienden van een procent kan de effectiviteit van de behandeling aanzienlijk verminderen en, bijgevolg, de levensduur van het hout sterk verkorten.
  • Behandelingsduur: bij een te snelle behandeling kan het product niet diep in het hout dringen, wat ook de levensduur van het hout beïnvloedt.
  • Droging van het hout: wanneer het hout droog is, kan de creosoot zich beter hechten aan de celwanden waaruit het hout is samengesteld. De droging verhoogt dus aanzienlijk de effectiviteit van de behandeling.

Sommige bedrijven hebben een ATG, een technische erkenning. Peter Müller beschikt over zo’n erkenning voor zoutimpregnering. Deze bevestigt dat het hout is geïmpregneerd volgens de regels van de kunst en dat het bedrijf de aanbevelingen van controle-organisaties zoals Wood.be en SECO respecteert. De firma Peter Müller heeft een ATG voor zoutimpregnering.

Welke behandelingen zijn mogelijk?

  • Zout is de ideale oplossing wanneer gebruikers regelmatig in contact komen met het hout, bijvoorbeeld presentatiepistes of paddocks. Deze behandeling wordt gekenmerkt door een lichtgroene kleur van het behandelde hout. Het product bevat geen chroom en is niet schadelijk voor het milieu.
  • Het kleurzout wordt verkregen door pigmenten toe te voegen aan de zoutoplossing. Deze geven het behandelde hout een bruine tint. Deze behandeling heeft dezelfde voordelen als een klassieke zoutimpregnering.
  • Vroeger werd hout soms behandeld met creosoot.

Marktinnovatie, het duurzame alternatief voor teerolie

Sinds 2023 is de productie en verkoop van met teerolie/creosoot geïmpregneerde houten palen in de hele EU verboden. Met het innovatieve impregnatieproces DeepProtect heeft Peter Müller een milieuvriendelijk alternatief ontwikkeld voor de productie van resistente en duurzame houten palen voor paarden omheiningen.

Vertrouw op Peter Müller, de specialist in omheiningen in autoclaafhout in België

De firma Peter Müller is de specialist in houten omheiningen in België. Het bedrijf beschikt over zijn eigen impregneringsinstallatie. Het is onafhankelijk van externe leveranciers en biedt korte termijnen en een grotere flexibiliteit.

De paardenomheiningen DURAfence worden op maat gemaakt volgens de specifieke behoeften van elke klant. Ze worden op vraag geproduceerd in België. De montage gebeurt door een team van gekwalificeerde arbeiders. Ze zijn perfect op maat, doorstaan de tand des tijds en voldoen aan de strengste eisen.

Delen opWhatsAppLinkedIn