Hoe herkent men de kwaliteit van de palen voor een omheining ?
Waar moet men op letten en wat is te vermijden bij het kiezen van de palen ? Wij geven antwoorden.
De palen vormen het ruggengraat van een omheining, reden genoeg dus om voor de beste kwaliteit te gaan. Daarbij zijn vier factoren van groot belang: de selectie, het drogen, de houtsoort en de impregnatie van het hout. Waar moet men op letten en wat is te vermijden bij het kiezen van de palen ?
Wij geven antwoorden.
Zorgvuldig geselecteerd hout
Wanneer men zijn toekomstige omheining plant, gaat men onder meer de hoogte, de afstand tussen de palen en het aantal dwarsbalken van tevoren vastleggen. Deze elementen bepalen de hoogte en de diameter van de paal en hebben directe invloed bij het selecteren van geschikte boomstammen: houtstukken die te kort zijn of waarvan de diameter niet klopt volgens de plannen worden niet gebruikt.
Om te beginnen al worden boomstammen met een té groot diameter-verschil op heel de lengte niet voor palen gebruikt. Het is niet mogelijk deze stammen fatsoenlijk te ontschorsen (de ontschorsing zou dan namelijk alleen bij het dikkere gedeelte van de paal gebeuren).
Gespecialiseerde bedrijven in houtbewerking, zoals Peter Müller, hebben speciale sorteermachines die de boomstammen automatisch afmeten en ze volgens vooraf bepaalde afmetingen sorteren.
Een droge stam met een vochtgehalte van 20 %
Wanneer het hout voor de palen in de fabriek toekomt, heeft het een vochtgehalte van 60 % en zijn de cellen vol water. In deze toestand is het onmogelijk om het hout te impregneren. Door zorgvuldig te drogen wordt het vochtgehalte op 20 % gereduceerd en is de impregnatie efficiënter. Bovendien ontstaan door het droogproces kleine scheurtjes waardoor het impregnatieproduct nóg beter kan doordringen.
Het hout moet minstens gedurende 3 maanden in de open lucht gedroogd worden voor een bevredigend resultaat. Bij Peter Müller beschikken we over industriële droogmachines die een drogingstijd van amper 1 week en een regelmatigere droging mogelijk maken.
De houtsoort kiezen in functie van het paal-type
Voordat men de houtsoort kiest, moet het paal-type – geschild, gefreesd, vierkanten – van de toekomstige omheining bepaald worden. Deze info is cruciaal want niet elke houtsoort is geschikt voor alle paal-types.
Elke boomstam bestaat uit 2 lagen. De buitenkant noemt men het spinthout, het actief gedeelte van de boom. Hierbij gaat het om een zachter hout dat de boom met sap verzorgd. De binnenkant is het zogenoemd kernhout dat veel harder is. Afhankelijk van de houtsoort is het spinthout meer of minder dik. Bij de grenehout is het bv. veel dikker terwijl de vurehout maar een fijne laag heeft.
Wat heeft nou het spinthout met het paal-type en diens kwaliteit te maken ?
Het spinthout is het gedeelte van het hout dat geïmpregneerd wordt, in tegenstelling tot het kernhout dat veel te hard daarvoor is. Voor ontschorste palen is een fijne laag spinthout al genoeg. Hier zou men dus voor vurehout gaan. Voor gefreesde palen daarentegen moet het spinthout dikker zijn aangezien een deel van het hout – meestal rond 40 % ervan – weggesneden wordt om een cilindrische en regelmatige paal te verkrijgen. Dit is ook de reden waarom onregelmatige stammen van in het begin uitgehaald worden. Hier zou men dus eerder voor de grenehout gaan. Voor vierkanten palen geldt hetzelfde.
Tropisch hout, veel duurder dan lokale houtsoorten, is ideaal als men geen impregnatie wenst. De levensduur kan in natuurlijke staat immers 25 jaar bereiken.
Impregnatie met zout
Impregnatie met gewoon zout (olijfgroene kleur) of gekleurd zout (bruin of zwart) is tegenwoordig de enige oplossing. De levensduur van de paal-type bedraagt tussen 7 en 10 jaar.
Durafence omheiningspalen worden beschermd door de DeepProtect-proces.
Samengevat
De kenmerken van uw toekomstige omheining hebben een directe invloed op de keuze van de juiste paal. Er moet dus vanaf het begin zorgvuldig over de functie nagedacht worden om de ideale vorm, impregnatie, lengte, diameter en houtsoort te kunnen bepalen. Bij Peter Müller komen wij persoonlijk bij u langs om een beter beeld te kunnen krijgen van uw project. Bovendien is een professionele bewerking van de DURAPost palen, onder meer wat betreft de selectie, de droging en de impregnatie, onontbeerlijk om de levensduur te optimaliseren.
Als er nog vragen zijn, aarzel niet om ons vrijblijvend te contacteren
Delen opFacebookWhatsAppLinkedIn